maanantai 17. maaliskuuta 2014

Pitsikulho ohje, bh 14/31

Postaus pitsikulhosta, täällä, oli todella suosittu joten päätin kyhätä kasaan pikaisen tutoriaalin pitsikulhon tekemisestä. Kaikki mahdollisimman yksinkertaista ja nopeaa eli kun tavarat on kasassa niin vartissa tulee valmista. Mä lupaan :)


Kerää ensin tarvikkeet
  1. Erikeepperiä
  2. Pitsiliinan kokoon sopiva kulho
  3. Pitsiliina (omani ostan paikalliselta kirppikseltä 0,5-2,00e/kpl)
  4. Elmukelmua ja sakset
  5. Mitta-astia/astioita (suosin kertakäyttöisiä)
  6. Kulho liotusta varten
  7. Sivellin (ei pakollinen)
  8. Kumihanskat (ei pakollinen)
  9. Kahvia tai muuta taukojuomaa


Seuraavaksi heitetään kulho katolleen ja vedetään 2-3 kerrosta elmukelmua päälle. Tämä siis suojaa vain kulhoa liimalta. Periaatteessa ei pakollinen jos kulhon sotkeentuminen/pilaantuminen ei haittaa.


Tarkista vielä venyttämällä liinaa että kulho on riittävän iso. Liina ei saisi mennä laitojen yli jotta muoto pysyy kauniina. Vaihda tarvittaessa isompaan kulhoon. Oma liinani on muuten pellavasta neulottu ja todella ohut. Täytyy sanoa että minun kokeiluissa ei oikein paksut liinat nätisti asettuneet mutta muut ovat siinä onnistuneet joten kannattaa itse tehdä kokeiluja mikä itselle sopii.


Sitten sekoitellaan Erikeepperistä sopiva seos. Itse käytän suhteena 1 dl liimaa+ 0,8 dl vettä. Eli pienemmässä koossa 0,5dl liimaa ja 0,4dl vettä. Toiset käyttää puolet ja puolet seosta mutta itse tykkään että tulee jämäkämpi näin. Liimaa voi laittaa hitusen enemmänkin jos tuntuu liian vedeltä. Seoksen tulee olla kuitenkin niin juoksevaa että imeytyy hyvin liinaan.


Seuraavaksi laitetaan liina liotukseen ja kumihanskat kädessä pyöritellään ja hellästi puristellaan niin pitkään että koko liina on varmasti märkä. 


Purista liiat liimat pois ja lätkäise liina kulhon päälle. Nyt on se ehkä aikaa vievin osuus. Lähde keskeltä liikkeelle ja sivele liina tasaiseksi aina reunoja myöten. Tässä voi käyttää ihan sormia tai, niin kuin minä, sormien lisäksi myös sivellintä. Yritä saada liina hieman pingottumaan ja asettumaan mahdollisimman tasaisesti kulhon ympärille. Voit myös siveltimellä lisätä liimalitkua jos tarve vaatii. Itse sipaisin hitusen kauttaaltaan lisää kun tuntui että kangas oli kuitenkin paikoin liian vähässä liimassa.


Sitten ei auta kuin odotella. Tässä vaiheessa kahvi on jo vähän kylmää mutta menettelee vielä. Aikaa kuivumiseen voi mennä pitkäänkin mutta odota rauhassa. Jos kulhon poistaa liian aikaisin, saattaa koko pitsikulho lässähtää. Odota siis niin pitkään että koko kulho on kauttaaltaan täysin kuiva ja kova.

Sitten vain ihastelet aivan ihanaa pitsikulhoa ja taputtelet itseäsi selkään hyvin tehdystä työstä :) Ideaahan voi kehittää aina eteenpäin ja sain muun muassa vinkin että tästä voisi rakennella vaikka lampun varjostimen! Tai miksi ei voisi kovettaa ihan tasoon ja tehdä kellon tai vaikka taulun.

Eli nyt vain rohkeasti kokeilemaan kaikki. Palaan oman loppu tuotokseni kanssa asiaan kunhan se on kokonaan kuiva :)

2 kommenttia: