maanantai 10. helmikuuta 2014

Tulitumput ja muita päivän askareita

Kun minua ärsyttää, ahdistaa tai muuten vain on hankala olla itseni kanssa, mun on ihan pakko alkaa touhuamaan jotain.Tänään oli heti sellainen olo kun silmät sain auki joten aamusta asti olen ollut liikkeessä kuin kaistapää. Vissiin tarttis aamulääkitys tarkastaa :)

Aamun ensimmäinen operaatio oli artesaani leivän paistaminen. Eilen illalla valmistettu taikina on muuten melkoisen jännä. Kaikki neljä ainesta sotketaan vaan nopeasti yhteen ja ei muuta kuin odotellaan noin 12-18 tuntia. Ei yhtään vaivaamista! Jopa kiireinen kotiäiti pystyy tähän. Aamulla sitten vain karmaisevan vetelä taikina yritetään epätoivoisesti taikoa palloksi vaivaamatta ja uuniin. Helppoa ku heinän teko :) Tällä linkki käyttämääni ohjeeseen, klik. Kuvaa ei valitettavasti ole kun leipä hävisi ennen kuin tajusin sitä alkaa kuvailemaan.

No sitten vuorossa oli ruistaikinan teko. Raskin laitoin kans jo eilen illalla porisemaan ja aamulla väänsin taikinan. Tässä hommassa olen yleensä käyttänyt Martin Johanssonin kirjan Juurevaa leipää Happamista happamin leivän ohjetta hieman soveltaen. Ideana on tuoda vielä aste happamuutta lisää käyttämällä piimää osana nesteestä. Tuo mielestäni myös mehevyyttä lisää mukavasti. Joskin tällä kertaa kävi jokin aivan ihku mittausvirhe ja taikinaa tuli melko reippaasti. Leivät levisi ku Jokisen eväät ja voipi melkein sanoa että oli pellillinen limppua... Mutta jos jotain positiivista haluaa tästä löytää niin ainakin leipä on oikein makoisaa.

No sekään kun ei saanut päätä rauhoittumaan piti raivata ompelukone esiin ja päätin kokeilla onnistuisinko ompelemaan haaveilemiani tumppuja. Koska en ikinä ole mitään tällaista ommellut päättelin että taidan tehdä ekat jostain materiaalista mikä ei ole niin arvokasta että harmittaisi jos menee reisille. Leikkelin sitten yhden vanhan fleece takin (jonka olin muuten itse joskus vuosia sitten tehnyt). Kaavat löysin täältä, klik. Ompeluohjetta en tajunnut edes katsoa joten ompelin sitten ihan oman maun mukaan. Varmaan olisi ainakin saumuri kannattanut lempata. Sen verran hankalaa oli ja taisin hitusen liian avokätisesti hurrutella kun hitusen pieneksi meni tumput. Mutta on ne aika kivat silti :) Näitä tulee varmasti lisää!

Ai että nuo lieskat on sitten niiiiiiin kivat :)

En ehtiny vielä tässä vaiheessa lankoja päättelemään kun päivän valo meinasi loppua mutta nyt on tumput jo täydessä käyttö valmiudessa. Illalla koirien kanssa lenkille ja kokeilemaan!
No vielä piti sitten jotain ruokaakin laitella niin päätinpä Marttailla oikein urakalla ja tehdä Marttojen sivuilta löytämäni ohjeen mukaan Liha-juurespataa. Sinäänsä perus Karjalan lihapata mutta höystettynä currylla ja kookosmaidolla. Itse en ole ikinä kookoksesta pitänyt mutta yllätys yllätys tässäpä se olikin melko osuva. Antoi lempeää pehmeyttä ja pientä makeutta. Chiliä lisäsin hieman ohjeesta poiketen ja potku antoikin mukavan säväyksen tähän pataan. Suosittelen :)

No koska näiden kaikkien välissä jäi vielä aikaa niin päättelin meidän pienisön kanssa lähteä vähän asioille. Piipahdetttin Jyskissä hakemassa vahakankaita (ovat muuten juuri tarjouksessa 3,50€/m) ja tällaista iiihanaa maatuska kangasta lähti muun muassa mukaan. Kirjastosta löysin viime viikolla kirjan Värikästä vahakankaasta ja ajattelin että josko tästä syntyisi jotain kirjan ohjeilla. Monen näköisiä laukkuja, essuja, säilyttimiä ja niin edelleen tuosta kirjasta löytyy.

Kuva lainattu Jyskin sivulta. Tuotetiedot löytyy täältä, klik.
Huh! Itseäkin hengästyttää pikku hiljaa! Tämän kaiken lisäksi olen tietty hoitanut lapset, pyykänny, tiskannu, tehny paperihommia jne. Tarttee vissiin näyttää tämä postaus isännälle niin ei enää ihmettele iltaisin miksi olen niin poikki ;)

6 kommenttia:

  1. Kivat tumput! Itsekin olen tuota vahakangasta ystävien pöydillä kuolannut, vaan eipä ole tullut vielä kotiin ostettua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kans sitä muualla ihaillu mutta nyt oli ihan pakko ostaa kun halvalla sai :) Meinasin leikellä tästä jotain kivaa mutta kun ei millään malttaisi kun nuo maatuskat on niiiin jotenki symppiksiä. Isäntä ei anna valitettavasti laittaa keittiön pöydälle joten jotain muuta on pakko keksiä...

      Poista
  2. Noissa tumpuissa ei sormet toivottavasti pala eikä palele? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nooo, ei nämä mitkään kovan pakkasen hanskat ole mutta kyllä näillä plussa- ja pikkupakkaskeleillä tarkenee. Sormia kyllä polttelee ihan ihastuksesta. Mulla on hirmuinen heikko kohta liekeille ja pääkalloille :D

      Poista
  3. Vuoroin vieraissa :) Onhan siellä tuttu emäntä, en vaan ollut tuntea ilman pipoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällähän minä hääräilen ja välillä jopa ilman pipoa :)

      Poista