sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Jämäilyjen avaus ja muutakin

Sainpas jämäkuun avattua joskin heti siihen perään iski jonkin asteinen motivaatio/inspiraatiopula. Päätin parit keskeneräiset työt tehdä valmiiksi tässä välissä ja kokeilen sitten uudestaan orientoitua tuohon jämäilyyn. Jämiä kyllä olisi mitkä pitäisi saada häviämään jotta saisin luvan ostaa uusia lankoja :) Isäntä kun tuppaa nykyään nyrpistelemään nenäänsä kun kannan kotiin uusia lankoja kun vanhojakin on aika reippaasti odottelemassa.

Mutta siis niihin jämäilyihin.Tämän sydänpipan tein perheen pienimmälle neitokaiselle Novita Isoveli-jämistä. Puikoilla 5mm ja malli syntyi sitä mukaan kun tein. Hitusen meinasi usko loppua kun päättelin noita langan päitä kun jostain syystä näitä lankoja oli vain ihmeellisiä pikku tolleroita. Kirjoneuleet ei kyllä kuulu vahvimpiin aloihini mutta välillä on pakko kokeilla. Ja ehkä vielä joku päivä niitäkin oppii tekemään.

Sitten väänsin uudelle tulokkaalle tumput ja tossut. Tumput tein omasta päästä peruslapasohjetta mukaillen. Tossujen ohje löytyi Novitalta mutta jouduin muokkaamaan sitä aika rankalla kädellä kun alkuperäinen oli tehty Wool-langalle. Puikoilla 5mm ja näissäkin noita Isoveli-jämiä.


Tässä samalla väänsin tuttuun perheeseen syntyneelle pikku neidolle pipan ja tumput. Pipan ohjeen löysin Ravelysta täältä. Mallikertoja vähensin kahdella kun ensimmäisestä kokeilusta tuli suorastaan valtava tällä langalla. Näissä molemmissa on lankana Lidlin alelaarista haalittu puuvilla-lanka ja puikot 3,75mmTämä pipa tuntui mukavan pehmeältä ja sopivan vilpoisalta kun toiveena kuitenkin olisi että kelit tästä pikku hiljaa lämpenisivät. Mutta koska edelleen on aika viileää päätin tehdä vielä tumput tälle kaveriksi. Siihen ei ohjetta löytynyt vastaavalla mallikerralla joten piti säveltää.  Jopa onnistuin kirjoittelemaan vähän suuntaviivoja ylös itselleni jos vaikka innostun tekemään näitä lisää. Nämä on aika söpöt :)


Eli tumppusten ohjetta tulisi tässä.

Speksit
koko: vastasyntynyt, pituus n. 11,5cm yhteensä
lanka: puuvillalanka joka käy 3-4mm puikoille, itse käytin Lidlin Spring-puuvillalankaa, menekki noin 13g
sukkapuikot: 3,5-3,75mm käsialan mukaan

Luo 24 silmukkaa. Jaa kolmelle puikolla (toki voit käyttää neljääkin mutta itse katsoin tämän helpommaksi konstiksi) 8s/puikko. Neulo suljettuna neuleena 1o,1n joustinta n. 5cm, tässä tapauksessa teki 15krs:ta.
Seuraavalla kerroksella neulo ensimmäinen silmukaan etu ja takareunasta oikein ja kerros loppuun oikein. Jaa samalla silmukat puikoille uudestaan seuraavasti: 1. puikolle 13s, 2. puikolle 6s ja 3. puikolle 6s.
Aloita pitsineule.
1. krs: 1o, 2o yht, 2o yht, (lk, 1o)x3, lk, 2o yht, 2o yht, 1o, kerros loppuun (12s) oikein.
2. krs: 13n, 12o
3. + 4. krs: neulo kaikki silmukat oikein.
Toista kerrokset 1-4 yhteensä 4 kertaa ja kerrokset 1 ja 2 vielä kerran.
Aloita sitten kärkikavennukset:
1. puikon alussa ylivetokavennus ja lopussa 2o yht. 2. puikon alussa ylivetokavennus ja 3. puikon lopussa 2o yht. Toista kavennuksia joka kerroksella kunnes jäljellä on 5s. Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi. Päättele hyvin.

Nämä on todella nopeat tehdä ja mielestäni tosi söpöset pikku tyttöselle. Eikä kyllä tuossa pipossakaan kauaa nokka tuhissut. Suosittelen kokeilemaan. Uskoisin että tuota ohjetta voi käyttää myös muille kuin minun käytössä olevalle langalle.

Mutta nyt on pakko vetäytyä takaisin sohvan nurkkaan ja odottelemaan. Viikon verran olisi laskettuun aikaan... Odottavan aika on toooooooooooodella pitkä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti